Historický hospodářský dvůr vystavěný kolem dnes již neexistující středověké tvrze v nedotčené jihočeské krajině je sídlem podnikání rodinné firmy se zaměřením na chov ovcí. Nachází se v malé vesnici Horní Dvorce, která leží asi 5 km od Strmilova.
V roce 2012 byla otevřena Sýrárna Horní Dvorce, která nabízí čerstvé ovčí a zrající sýry, jogurty a brynzu. Statek také zpracovává jehněčí maso, vyrábí uzeniny s jehněčím a paštiky. Ovečky se během pastevní sezóny pasou na pastvinách. Rozsáhlé pastviny jim umožňují vybírat si podle vlastní chuti rozličné byliny a traviny. Chuť těchto bylin je pak příjemně patrná i v ovčím mléku.
Sýry vyráběné v sýrárně neobsahují konzervanty a barviva. Ruční výroba umožňuje šetrné zacházení jak se sýrařským zrnem během výroby, tak i s jednotlivými sýry. Minimalizuje se tím odcházení chuťových látek pryč do syrovátky a ztráty důležitých nutričních hodnot sýrů. Cellá filozofie výroby je založená na tradičních postupech a co nejjednodušších principech. Používané receptury jsou přejaté z historie. Jsou bez zbytečných konzervantů a barviv, s maximálním podílem lidské práce.
Výrobky zakoupíte ve vlastní farmářské prodejně v Horních Dvorcích a na e-shopu.
Od jara do podzimu je zde otevřená „Hospoda na statku“, která nabízí posezení, místní speciality a regionální piva. Projít si můžete také informačně naučnou stezku po statku a okolí. Dokonce je možné podívat se i do stájí a na přilehlé pastviny a dozvědět se více o chovu ovcí a okolní krajině. Odvážnější zájemci se mohou aktivně zapojit do práce v dojírně, a to při v předem domluvených exkurzích.
Sortiment sýrárny: čerstvý ovčí sýr přírodní nebo s příchutěmi, ovčí jogurt, zrající sýry jako např. gouda ovčí archiní, gouda zrající pod mazem, uzený bača ad. Balené jehněčí maso - jehněčí krkovice bez kosti, jehněčí kolínka, mleté jehněčí maso apod. Pro milovníkyuzenin jsou tu jehněčí klobásky a paštika, párečky s jehněčím či kmínové klobásky.
Hospůdka na statku
Klidné posezení, stylové prostředí i stinná zahrádka ve dvoře. Žízeň zchladíte nepasterizovaným ležákem z minipivovaru pana Kozlíčka z Horních Dubenek. Dětský koutek, regionální nápoje a občerstvení z vlastní sýrárny. Během sezóny se na menu objeví klobásky a párky s jehněčím masem či hotovky – gulášek, maso na kmíně či szegedín. Dále můžete ochutnat některé regionální produkty, kávu ze Strmilovské pražírny, med ze Strmilova nebo Lhenické přírodní mošty.
Navštívit můžete i naučnou stezku, nebo si rovnou domluvit exkurzi na statku pro skupinu 6 – 30 osob. Podíváte se, kde a jak o ovečky farmáři pečují.
Redakčně upraveno.
Zdroj - weby: Česká Kanada a Sýrárna Horní Dvorce
Foto: Sýrárna Horní Dvorce - web